- Kraszczadzka Tradycyjna Majówka z Karpiem odbyła się 3 maja w Krasnymstawie.
- Najlepszą potrawą z karpia w konkursie został karp marynowany w solance, przygotowany przez KGW z Brzezin.
- Lucjan Cimek i Jan Henryk Cichosz otrzymali Medale 550-lecia Województwa Lubelskiego.
- Impreza zawierała artystyczne występy, w tym premierowe wykonanie piosenki o Kraszczadach.
- Organizatorem wydarzenia był Krasnostawski Dom Kultury we współpracy z Miastem Krasnystaw.
W sobotę, 3 maja w Krasnymstawie odbyła się Kraszczadzka Tradycyjna Majówka z Karpiem, która przyciągnęła mieszkańców i turystów, oferując regionalne specjały oraz artystyczne występy.
Regionalne specjały
Podczas Majówki uczestnicy mieli okazję spróbować potraw przygotowanych przez lokalne Koła Gospodyń Wiejskich (KGW). Kulminacyjnym punktem imprezy był konkurs na najsmaczniejszą potrawę z karpia. W tym roku jury uznało, że najlepszym daniem był karp marynowany w solance, nadziewany warzywami i pieczony w piekarniku, przygotowany przez KGW z Brzezin w gminie Kraśniczyn. Na podium znalazły się również KGW Orchowianki z gminy Gorzków oraz KGW Zażółkiew z gminy Krasnystaw.
Uhonorowanie lokalnych działaczy
W trakcie wydarzenia uhonorowano także osoby zasłużone dla promocji regionu. Lucjan Cimek oraz Jan Henryk Cichosz otrzymali Medale 550-lecia Województwa Lubelskiego, które wręczył członek zarządu województwa Marcin Szewczak.
Artystyczne atrakcje
Impreza obfitowała w artystyczne występy. W ramach wydarzenia miało miejsce premierowe wykonanie piosenki o Kraszczadach autorstwa Zbigniewa Mazurka, w wykonaniu zespołu „Sami Swoi”. Uczestnicy zatańczyli również tradycyjnego poloneza, którego w pierwszej parze poprowadził burmistrz Daniel Miciuła.
Organizacja wydarzenia
Organizatorem Kraszczadzkiej Tradycyjnej Majówki z Karpiem był Krasnostawski Dom Kultury, we współpracy z Miastem Krasnystaw oraz Województwem Lubelskim.