Program Żywnościowy ONZ ogłosił, że jego zapasy żywności w Strefie Gazy wyczerpały się w wyniku trwającej od niemal ośmiu tygodni blokady Izraela, co kończy główne źródło wyżywienia dla setek tysięcy Palestyńczyków w tym regionie.
Trudna sytuacja żywnościowa w Gazie
W obliczu dramatycznej sytuacji, Program Żywnościowy ONZ (WFP) poinformował, że dostarczył ostatnie zapasy do stołówek charytatywnych, które wspiera w całej Gazie. Niestety, te kuchnie mają wyczerpać swoje zapasy w nadchodzących dniach. Szacuje się, że około 80% populacji Gazy, liczącej ponad 2 miliony mieszkańców, polega na takich kuchniach, ponieważ inne źródła zaopatrzenia zostały zamknięte w wyniku blokady.
Wsparcie dla kuchni charytatywnych
WFP wspierał dotychczas 37 kuchni, które były w stanie codziennie przygotować około 500 tysięcy posiłków. Nie jest jeszcze jasne, ile z tych kuchni będzie mogło nadal funkcjonować, jeśli nie otrzymają nowych dostaw żywności.
Izraelska blokada i jej konsekwencje
Izrael wstrzymał dostawy żywności, paliwa, leków i innych niezbędnych materiałów do Gazy od 2 marca, a dwa tygodnie później wznowił bombardowania i ofensywę lądową, kończąc tym samym dwumiesięczne zawieszenie broni z Hamasem. Izrael tłumaczy te działania chęcią wywarcia presji na Hamasie, aby uwolnił przetrzymywanych zakładników. Grupy praw człowieka określiły blokadę jako „taktykę głodzenia” i potencjalne zbrodnię wojenną.
Fałszywe oskarżenia o przekierowywanie pomocy
Izrael twierdzi, że Gaza ma wystarczające zapasy po napływie pomocy w czasie zawieszenia broni i oskarża Hamas o przekierowywanie pomocy na własne potrzeby. Pracownicy pomocy zaprzeczają, jakoby miało miejsce znaczące przekierowywanie pomocy, podkreślając, że ONZ ściśle monitoruje dystrybucję.
Problemy z dostępnością żywności
W wyniku braku nowych dostaw wiele produktów zniknęło z rynku, w tym mięso, jaja, owoce, nabiał oraz wiele warzyw. Ceny pozostałych towarów gwałtownie wzrosły, stając się nieosiągalnymi dla znacznej części populacji. Większość rodzin zmuszona jest polegać na konserwach.
Nasilająca się niedożywienie
Wzrost niedożywienia staje się coraz bardziej niepokojący. ONZ poinformowało, że w marcu zidentyfikowano 3,700 dzieci cierpiących na ostre niedożywienie, co stanowi wzrost o 80% w porównaniu do lutego. W tym samym okresie, z powodu malejących zapasów, grupy pomocowe mogły dostarczyć jedynie suplementy żywieniowe dla około 22,000 dzieci, co oznacza spadek o 70% w stosunku do lutego. Suplementy te są kluczowym narzędziem w zapobieganiu niedożywieniu.
Ostatnie wysiłki kuchni charytatywnych
Prawie wszystkie piekarnie zamknęły się kilka tygodni temu, a WFP wstrzymał dystrybucję podstawowych produktów żywnościowych z powodu braku zapasów. W obliczu wyczerpania większości składników, kuchnie charytatywne mogą serwować jedynie makaron lub ryż z minimalnymi dodatkami.
Inicjatywy innych organizacji
World Central Kitchen, jedna z największych charytatywnych organizacji w Gazie, która nie opiera się na wsparciu WFP, ogłosiła, że ich kuchnie wyczerpały zapasy białka. W związku z tym przygotowują gulasze z konserwowanych warzyw. Z powodu braku paliwa, rozkładają drewniane palety transportowe, aby spalić je w piecach. Organizacja ta prowadzi również jedyną piekarnię, która nadal funkcjonuje w Gazie, produkując 87,000 bochenków pity dziennie.
Potrzeby humanitarne Gazy
WFP zaznaczył, że 116,000 ton żywności jest gotowych do wprowadzenia do Gazy, jeśli Izrael otworzy granice. To wystarczająca ilość, aby wyżywić 1 milion ludzi przez cztery miesiące. W międzyczasie, Izrael zdewastował dużą część Gazy w ramach swojej kampanii powietrznej i lądowej, obiecując zniszczenie Hamasu po ataku, który miał miejsce 7 października 2023 roku. Według Ministerstwa Zdrowia Gazy, w wyniku działań wojennych zginęło ponad 51,000 Palestyńczyków, w większości kobiet i dzieci.
W ataku z 7 października militanty zabiły około 1,200 osób, głównie cywilów, a 251 zostało porwanych. Obecnie w niewoli przetrzymywanych jest 59 zakładników, po tym jak większość z nich została uwolniona w ramach umów o zawieszeniu broni.